Op dinsdag 26 maart geeft Joop de Smet uit IJzendijke/Utrecht om 20.00u in de aula van het Zwincollege te Oostburg een lezing.

Deze lezing gaat over het verhaal van zijn opa, J.Ch.Cornelis (1895-1978). 'Meester Cornelis' zoals hij werd genoemd, was mede-oprichter van de Heemkundige Kring West Zeeuws-Vlaanderen. Hij heeft verschillende boeken en publicaties over de streek op zijn naam staan. Bijvoorbeeld over de kerken van Hoofdplaat en IJzendijke, over zijn geboorteplaats Philippine, over de hofsteden en natuurlijk over IJzendijke waar hij woonde en waar hij hoofdonderwijzer was van 1922 tot 1960.

Onlangs ontdekte de familie een grote hoeveelheid dia's en foto's die hij maakte in de streek. Al dit materiaal is, op voorstel van de Heemkundige Kring, overgedragen aan het archief van de Gemeente Sluis. Joop de Smet zal daarvan een en ander laten zien en daaromheen vertellen wat Jerome Charles Cornelis zoals bezig heeft gehouden en waarom hij zo betrokken was bij 'Ons Eigen Landje', de titel van zijn 'Geïllustreerde beschrijving van Het Land van Cadzand' uit 1943.